לפי ד"ר ג'ון גוטמן, זוגות במשבר מחכים בממוצע שש שנים (!) לפני שהם פונים לייעוץ.
מהם הסימנים שכדאי לפנות לייעוץ ומדוע אנחנו מתעכבים ומעדיפים לסבול?
הזוג הראשון שליוויתי היה במשבר כבר שש שנים לפני שפנו אלי לייעוץ. הכרתי כבר את הסטטיסטיקה של גוטמן והמפגש עם הזוג שממש התאים למספרים היה מאוד סמלי בשבילי.
מדוע אנשים מחכים כל כך הרבה זמן לפני שפונים לעזרה מקצועית ומהם הסימנים שכדאי לפנות לייעוץ גם אם עדיין לא עברו שש שנים.
כשיש למישהו צינון, דלקת גרון או כל מחלה אחרת, אין לנו בעיה ללכת לרופא. טבעי שאנשים נהיים חולים מידי פעם ואנו לא חשים אשמה על המחלה עצמה או על הפניה לרופא. אין לנו מה להסתיר ואין רגשות בושה המלווים לאשמה.
כשאנו נכנסים לתחום הנפשי, התחושות שונות לגמרי. יש ציפיה חברתית שכולם יהיו נורמטיביים. אנו מפרשים זוגיות נורמטיבית כזוגיות שאין בה מריבות או משברים. גם אם החברה לא משדרת מסר זה בצורה ישירה, אנו מקבלים את המסר שהצלחה אישית פירושה אהבה בלי קשיים. אנשים רבים חווים קושי בזוגיות לא רק כקושי, אלא בעיקר ככישלון אישי.
האמת שונה לגמרי. בשנת 2017 נערך מחקר שכלל 1,000 זוגות. כמחצית מהזוגות דווחו שהם נעזרו בייעוץ זוגי! מתוך אלו שלא פנו לייעוץ מקצועי, מחצית פתוחים לרעיון או מעוניינים לפנות לייעוץ. משמעות המחקר היא שקושי בזוגיות היא דבר טבעי ומשותף לרוב הזוגות. העובדה שאנשים לא מגלים את הקושי הזוגי לא אומרת שהקושי לא קיים. קושי בזוגיות אינו כישלון אישי, אלא חלק מובנה מתהליך של בניית אהבה.
גורם מעכב נוסף הוא המחשבה שאנו יכולים לפתור הכל לבד. בני הזוג יודו שיש קושי בזוגיות אבל שניהם או אחד מהם יטען שלא צריך לפנות לייעוץ חיצוני, אפשר לפתור לבד. למחשבה זו יש בסיס נכון. באמת אנחנו יכולים לפתור הרבה דברים לבד. למרות היכולות שלנו, אנחנו לא מקצועיים בהכל. אם נמשיך את הדוגמה מהרופא, נקבל בהבנה מי שלא הולך לרופא על וירוס קטן, אבל ברור לנו שאם חלילה יש שבר בעצם או זיהום חמור, צריך לפנות לגורם רפואי מקצועי.
במישור הזוגי יש סיבה נוספת שמקשה עלינו לפתור דברים לבד - ראיה אובייקטיבית. בני זוג במשבר נוטים להתמקד בכאב הפרטי שלהם. כדי ליצור חיבור מחדש צריך ראיה רחבה שתראה את שני בני הזוג ביחד.
לשאלה זו יש רשימה של סימנים, אבל גם תשובה פשוטה יותר: כשיש תחושת תקיעות שנמשכת תקופה ארוכה ואתם לא מצליחים להשתחרר ממנה. תחושת תקיעות היא כשמשהו לא זורם, זה יכול להיות חוויה של אדישות, דעיכת אהבה או מתח גדול. זמן ארוך יכול להיות כמה שבועות או כמה חודשים. ככל שתחושת התקיעות גדולה יותר, ככה כדאי לפנות לייעוץ מוקדם יותר.
ובכל זאת, לאיזה סימנים כדאי להתייחס?
על פי המודל של סטרנברג, אהבה שלמה מורכבת משלושה מרכיבים: מחוייבות, אינטימיות רגשית ותשוקה. ניתן למלא את השאלון ולבדוק את עצמכם. אם הממוצע של אחד המרכיבים האלה נמוך מ 6, כדאי לפנות לייעוץ.
מעבר לחוויות של אדישות, חוסר אמינות, ירידה בהשתוקקות או בקרבה הרגשית אותם השאלון בודק, יש לשקול גם תנאים סביבתיים.
האם יש ויכוחים שחוזרים על עצמם בתסריט ידוע?
האם יש גורם שלישי שיוצר מתח בזוגיות?
האם יש ויכוחים רבים סביב ילדים, משפחה רחבה או נושאים כלכליים?
אם כן, כדאי להקדים ולפנות לייעוץ, במקום לסבול במשך תקופה ארוכה.